Vakuutusoikeus

Vakuutusoikeus kuin vakuutusehdot ryhtyvät kiinnostamaan yritysjohtoa tilanteessa, missä hakemus vakuutuskorvaukseksi hylätään. Viimeistään tällöin vakuutusoikeiden asiantuntijamme avustavat mielellään selvittämään erimielisyystilannetta.

Vakuutusoikeuspalvelumme

Toimistomme edustaa säännöllisesti sekä vakuutuksenottajia että vakuutusyhtiöitä. Edustamissamme tapauksissa on usein kyse vakuutuksenottajan ja vakuutusyhtiöiden välisistä erimielisyyksistä liittyen vakuutustapahtuman korvattavuuteen vakuutusehtojen perusteella. 

Kyseessä on sopimuksen tulkintaan liittyvä tavanomainen erimielisyys. Asiantuntijoillamme on pitkäaikainen kokemus vakuutusasioiden menestyksellisestä selvittämisestä.

Vakuutuslainsäädännöstä

Vakuutussopimuslaki, joka tuli voimaan vuoden 1994 alussa, säätää vahinko- ja eläkevakuutuksia. Vakuutussopimuslaki on lähtökohtaisesti pakottavaa oikeutta vakuutuksenottajan tai -vakuutetun ollessa kuluttaja, elinkeinoharjoittaja tai pienyritys. Pakottavuus tarkoittaa sitä, ettei vakuutusehdoissa voida vakuutuksenottajan laissa säädettyä suojaa heikentää vakuutussopimuksen ehdoilla.

Vakuutussopimuslakia sovelletaan kaikkeen vahinkovakuutukseen. Omaisuusvakuutuksella katetaan vakuutusehdoissa lueteltu omaisuus yllättävän ja ennalta arvaamattoman vahingoittumisen tai tuhoutumisen varalta. Tällainen suojattu omaisuus voi olla esim. koti ja siellä oleva koti-irtaimisto, kesämökki, ajoneuvot tai matkatavarat.

Kotivakuutuksiin liitetään tavanomaiseksi osaksi vastuuvakuutus. Vastuuvakuutuksella on tarkoitus kattaa vakuutuksenottajan mahdollinen vahingonkorvausvastuu ulkopuolisille tahoille. Usein vakuutukseen sisältyy myös oikeusturvavakuutus, joka kattaa vakuutuksenottajalle oikeudenkäynnistä aiheutuvia oikeudenkäyntikuluja.

Yritysvakuutuksista

Yrityksillä on tavanomaisesti tavanomaisten omaisuus- ja vastuuvakuutuksen lisäksi lukuisia muita vapaaehtoisia vakuutuksia. Vakuutusyhtiöt tarjoavat erilaisia vakuutustuotteita yrityksille normaalien omaisuus- ja vastuuvakuutusten rinnalle. Näillä vakuutuksilla yritykset kykenevät hallitsemaan erityyppisiä riskejä riippuen vakuutusehtojen sisällöstä (esim. kyberturva). 

Liiketoiminnan keskeytyksestä aiheutuvaa tulonmenetystä voidaan pyrkiä vakuuttamaan keskeytysvakuutuksella. Vakuutusehtojen sisältö ja suoja on välttämätöntä selvittää tarkasti ennen vakuutuksen ottamista. Näin varmistaudutaan siitä, että vakuutuksella annettava suoja kattaa todennäköisen tulevan vakuutustapahtuman.

Rajoitusehdoista

Vakuutussopimusten rajoitusehdoilla, joilla rajoitetaan vakuutuksella korvattavia vahinkoja tai tapahtumia, on pääsääntöisesti vakuutussopimuksen osapuolten välisen erimielisyyden perusta. Melkein kaikki vakuutusehdot sisältävät rajoituksia, joilla vakuutusyhtiöt pyrkivät rajoittamaan vakuutuksen korvausperusteita eri vahinkotapahtumista. 

Vakuutusehdot sisältävät usein myös suojeluohjeita, joita vakuutuksenottajien tulee noudattaa vahinkojen välttämiseksi tai rajoittamiseksi. Ehdoissa olevan suojeluohjeen rikkomisesta on tavanomaisesti säädetty seuraamus vakuutuksenottajalle.

Riidanratkaisu vakuutusasioissa

Vakuutussopimuksesta johtuva riita tai erimielisyys on mahdollista laittaa vireille joko käräjäoikeudessa tai vaihtoehtoisesti esittää vakuutuslautakunnan ratkaistavaksi. Vakuutuslautakunta on vakuutusyhtiöiden itsensä perustama puolueeton riidanratkaisuelin. 

Vakuutuslautakunta antaa osapuolia sitomattomia suosituksia kussakin yksittäistapauksessa. Lautakunnan ratkaisuun tyytymätön vakuutuksenottajan on mahdollista saattaa asia yleisen tuomioistuimen ratkaistavaksi. Tietyn yksittäisen vakuutuslajin osalta erimielisyys tulee saattaa vakuutusoikeuden tai merivahingonlaskijan ratkaistavaksi yleisen tuomioistuimen sijaan.