Työoikeus

Strateginen oikeudellinen kumppanisi työsuhdeasioissa

Työoikeustiimimme neuvoo säännöllisesti yrityksiä henkilöstöstrategioissa ja työsuhdeasioissa. Näihin toimiin kuuluu muutosneuvottelut, johdon ja työsopimusten laatiminen sekä työsuhteen päättymiseen liittyvien kysymysten käsittely taloudellisella ja tulevaisuuteen suuntautuvalla lähestymistavalla. Olemme tunnettuja liiketoimintalähtöisestä neuvonnastamme ja käytännönläheisestä ohjauksestamme. Siksi aina, kun tarvitset käytännöllisiä ja harkittuja ratkaisuja työsuhdeasioihin, olemme täällä auttamassa sinua.

Varaa tapaaminen

Tiimimme tarjoaa laajaa neuvontaa monenlaisissa työoikeudellisissa kysymyksissä, rekrytoinnista työsuhteen päättämiseen:

  • Työoikeudellinen neuvonta;
  • Työsopimusten laatiminen;
  • Sisäisten ohjeiden laatiminen;
  • Neuvonta työehtosopimuksiin liittyen;
  • Työntekijätiedot ja tietosuoja;
  • Työhön liittyvä ulkoistaminen;
  • Työsopimusten päättäminen;
  • Ilmiantajan suojelu; 
  • Työsuhteisiin liittyvät riidat, jne.

Viimeisimpiä toimeksiantoja

  • Laadimme puitetyösopimuksen sekä muut työnantajan säännöt, jotka ovat olennaisia yrityksen sujuvan toiminnan, työntekijöiden hyvinvoinnin ja työlainsäädännön vaatimusten täyttämisen kannalta. 

  • Oscari Seppälä edusti työnantajaa työsuhderiidassa ja varmisti sovinnon saavuttamisen. 

  • "Rekrytoinnista työsuhteen päättämiseen". Neuvomme säännöllisesti yrityksiä  työlainsäädännöstä, alkaen rekrytoinnista aina työsuhteen päättämiseen saakka.

Näkemyksiä ja päivityksiä työoikeustiimiltämme

Toimistomme työoikeustiimi julkaisee säännöllisesti artikkeleita ajankohtaisista aiheista. Viimeisimmissä artikkeleissa on käsitelty työsuhteen päättämistä henkilökohtaisilla perusteilla, työsopimusten purkamista koeaikana sekä lainsäädännön päivityksiä koskien uusia ilmiantajien suojelutoimia.

Lue lisää

Työlainsäädäntö Suomessa

Työlainsäädäntö Suomessa koostuu useista laeista. Yleisesti ottaen työsopimuslaki (55/2001, muutoksineen) soveltuu työsuhteessa.


Lisäksi on lukuisia kollektiivisia työehtosopimuksia, jotka säätelevät työsuhteen ehtoja. On siis syytä huomata, että useilla avaintoimialoilla useimmat työehtosopimukset ovat yleisesti sovellettavia. Tällaiset työehtosopimukset on otettava huomioon työnantajan toimesta, vaikka työnantaja ei olisikaan minkään työnantajaliiton jäsen.

Sovellamme työoikeutta käytännössä ja siksi olemme perehtyneitä työsopimuslain, työaikalain, työturvallisuuslain, yhteistoimintalain, tasa-arvolain ja merityölain säännöksiin.

Vaatimukset työsopimusten muodosta Suomessa

Periaatteessa kirjallista työsopimusta ei vaadita Suomessa ellei sitä pyydetä jommankumman työsuhteen osapuolen toimesta tehtäväksi. Työnantajan on kuitenkin annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista ellei ehtoja ole määritelty kirjallisessa työsopimuksessa.

Kollektiiviset työehtosopimukset | Pohjoismainen erityispiirre

Kuten edellä mainittiin, on tärkeää huomata, että kollektiivisilla työehtosopimuksilla on keskeinen rooli Suomen työmarkkinoilla.

Työsuhteeseen sovellettavat kollektiiviset työehtosopimukset voivat määrätä ehtoja, jotka korvaavat tai täydentävät työlainsäädäntöä. Lisäksi ne syrjäyttävät kaikki ristiriitaiset työsopimusehdot, jos ehdot ovat työntekijän haitaksi (Työehtosopimuslaki 436/1946, muutoksineen). Siksi on välttämätöntä tarkastella yksityiskohtaisesti, onko alallanne sovellettava yleisesti sovellettavaa kollektiivista työehtosopimusta.

Työsopimuslaista

Työsopimuksen keskeiset ehdot tai kirjallisen selvityksen vaatimukset on määritelty yksityiskohtaisesti työsopimuslaissa.

Työlainsäädännön yleiset periaatteet

Yleisenä periaatteena Suomen työlainsäädäntö antaa vahvan suojan työntekijöille. Tämä johtuu siitä, että monia työntekijän oikeuksia ei voi luovuttaa sopimuksin. Lisäksi yleisenä periaatteena työlainsäädäntöä ja työsopimuksia tulkitaan usein työntekijän eduksi. Suomen työlainsäädäntö asettaa myös yleisen syrjinnän kiellon.

Perusteet työsuhteen päättämiselle

Suomen lain mukaan työsuhteen päättäminen voidaan toteuttaa joko: (i) työntekijän toimintaan, tekemisiin tai käyttäytymiseen liittyvistä syistä (yksilölliset perusteet), tai (ii) työnantajan liiketoimintaan liittyvistä syistä (kollektiiviset perusteet).

Lisäksi yleisenä sääntönä työsuhteen päättäminen edellyttää objektiivisia, oleellisia ja perusteltuja syitä.

Suomeen lähetetyt työntekijät

Suomeen lähetettyihin työntekijöiden soveltuu yleensä laki työntekijöiden lähettämisestä (447/2016, muutoksineen). Tämä laki määrää tiettyjä vähimmäismääräyksiä, joita on sovellettava, vaikka työsuhteeseen sovellettaisiin ulkomaan lakia.

Ota yhteyttä, niin voimme yhdessä viedä työ- ja henkilöstöosaamisenne uudelle tasolle.