Kansainvälinen kauppa | Pakotteet

Kainsainvälisestä kaupasta

Kansainvälinen kauppa liiketoimintanne menestystarina. Suomen viennin ja tuonnin arvo n. 80 miljardia (2023). Kansainvälinen kauppa on merkittävä toimiala kansantaloudelle. Ulkomaankauppa on aina ollut erittäin merkityksellistä Suomelle.

Kansainvälisen kaupan toimijat joutuvat päätöksenteossaan ratkaisemaan moninaisia oikeudellisia kysymyksiä sopimussuhteessa sovellettavasta laista, oikeuspaikasta, riidanratkaisusta sekä lainvalintaan liittyvistä kysymyksistä alkaen. Ole huoleti, asiantuntijamme neuvovat, neuvottelevat ja laativat säännöllisesti kansainvälisen kaupan sopimuksia. Asiakasyritystemme johdolla ei ole tarvetta menettää yöunia menestyäkseen kansainvälisessä kaupassa.

Mitä menestyminen kansainvälisessä kaupassa vaatii?

Tiedämme kokemuksesta, että menestyminen vaativassa ja monimuotoisessa kansainvälisessä kaupassa vaatii käytännönläheistä asennetta ja osaamista. Henkilöstöllämme on vuosikymmenen kokemus avustamisesta kansainvälisen kaupan oikeudellisissa kysymyksissä kuin riitojen ratkaisusta.

Avustamme, laadimme ja neuvottelemme kansainvälisiä kauppasopimuksia päämiestemme puolesta säännöllisesti. Neuvomme käytännönläheisesti kauppasopimuksien laadinnassa, pakotteisiin liittyvissä kysymyksissä kuin saatavien perinnästä ulkomailta.

Trade Compliance -palvelut

Trade compliance -palvelukokonaisuutemme on asiakkaidemme käytettävissä. Ohjeistamme ja koulutamme Trade Compliance asioissa. Laadimme Trade Compliance dokumentaation, perehdytämme henkilöstön asiakokonaisuuteen sekä läpikäymme prosessit koulutuksen yhteydessä käytännönläheisesti. 

Kauttamme lahjonnan estämiseen, pakotteisiin, vienti- ja tuontilupiin sekä EU tullikoodeksiin liittyvät ohjeistukset ja koulutukset. Lisäksi neuvomme kaksikäyttötuotteisiin liittyvissä erityiskysymyksissä erityisesti lupa-asioissa. Ole yhteydessä Trade Compliance asiantuntijoihimme, kerromme mielellämme lisää.

Palveluitamme kansainvälisen kaupan osalta ovat:

  • Kansainvälisen kaupan sopimusten laadinta
  • Trade Compliance -palvelu
  • Tullaukseen liittyvät kysymykset
  • Välimiesmenettelyt kansainvälisen kaupan sopimuksista
  • Oikeudenkäynnit kansainvälisen kaupan kauppasopimuksista
  • Kuljetusoikeuteen liittyvien tavaravahinkojen vastuukysymysten selvittäminen
  • Kuljetussopimusten laadinta ja neuvotteleminen
  • Tavaravakuutuksiin liittyvät vastuukysymykset
  • Pakotteisiin liittyvä oikeudellinen neuvonta sekä lupa-asiat kuin oikeudenkäynnit

Trade Compliance -palvelut ja koulutukset

Ole yhteydessä kerromme lisää palvelustamme sekä koulutusmahdollisuuksista. Koulutamme asiakasyritystemme henkilöstöä sekä pidämme koulutuksia yhdistysten tilauksesta.

Pakotteista

Pakotteiden tarkoituksena on osana muita ulkopoliittisia toimia vaikuttaa toisen valtion tai ihmisryhmän harjoittamaan politiikkaan tai toimintaan, jonka katsotaan uhkaavan kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta.

Pakotteiden keinovalikoimaan kuuluvat muun muassa vienti- ja tuontirajoitukset, finanssipakotteet sekä matkustusrajoitukset.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Pakotteilla voidaan rajoittaa periaatteessa minkä hyvänsä tuotteiden ja teknologioiden vientiä tai tuontia. 

Vientikieltojen alaiseksi on asetettu tavanomaisesti mm. puolustustarvikkeita, muita aseita ja ampumatarvikkeita, kaksikäyttötuotteita sekä ydinteollisuudessa, öljy- ja maakaasuteollisuudessa ja telakkateollisuudessa tarvittavia tuotteita. 

Kaksikäyttötuote on hyödyke, joka soveltuu normaalin siviilikäytön lisäksi myös sotilaallisiin tarkoituksiin, erityisesti joukkotuhoaseiden kehittämiseen.

Tuontikieltojen kohteeksi taas valitaan yleensä tuotteita, joista saatavilla tuloilla pakotteiden kohteet rahoittavat toimintaansa: niitä voivat olla esimerkiksi öljy ja maakaasu, petrokemian tuotteet sekä jalometallit ja jalokivet.

Muiden tuotteiden vientiä ja tuontia rajoittavat pakotteet

EU:n pakoteasetuksilla voidaan rajoittaa periaatteessa minkä hyvänsä tuotteiden vientiä tai tuontia. Sen vuoksi ennen vientiä pakotteiden kohteena olevaan valtioon on aina tutustuttava huolellisesti kyseiseen pakoteasetukseen ja sen liitteenä olevien rajoituksenalaisten tuotteiden kuvauksiin.

Pakotteet palveluiden ja osaamisen viennissä

Samalla kun tietyn tuotteen vienti kielletään, kielletään yleensä myös siihen liittyvä ”teknisen avun” tarjoaminen. Sillä tarkoitetaan kaikenlaista osaamista, tietoa ja tietotaitoa, joka liittyy esimerkiksi rajoituksenalaisten tuotteiden valmistamiseen, kehittämiseen tai käyttämiseen.

Tietojen luovuttaminen on kiellettyä pakotteiden kohteena olevassa valtiossa oleskelevalle henkilölle, sinne rekisteröidylle yritykselle ja ylipäänsä siinä valtiossa käytettäväksi.