Kuljetusoikeus | Logistiikka Merioikeus

Toimistomme osaaminen kattaa pääsääntöisesti kaikki meri-, maantie-, ilma- ja rautatiekuljetuksiin liittyvät asiat, kuten:

  • Lastivahingot
  • Kuljetussopimukset
  • Rahtaussopimukset
  • Meripelastukset
  • Alusten yhteentörmäykset
  • Takavarikot
  • Asiantuntijoillamme on myös pitkäaikainen kokemus ja asiantuntemus kuljetus- ja merivakuutuksiin liittyvissä asioissa
  • Onshore ja Offshore toimeksiannot

Lisäksi laaja kansainvälinen verkostomme on asiakkaidemme käytettävissä. Siksi pystymme tarjoamaan aina ensiluokkaista ja luotettavaa palvelua ajasta ja paikasta riippumatta.

Kuljetusoikeuden osaamisemme on laaja-alaista

Asiantuntijamme on työskennellyt yhtiöjuristina yhdessä maailman suurimmista ja nopeiten kasvaneesta huolintayhtiöistä. Henkilöstöllämme on täten käytännön kokemusta kuljetussektorilta ja neuvomme ovat siksi käytännönläheisiä. Laadimme säännöllisesti niin frame -tyyppisiä kuljetussopimuksia, varastointisopimuksia sekä avustamme kuljetussektorin toimijoita laajasti riidanratkaisussa, oikeudenkäynneissä kuin työoikeudellisissa asioissa, kiinteistöjen hallinnoinnissa kuin tavaravahinkokäsittelyssä. Olemme kansainvälisesti arvostettu osaaja kuljetusoikeuden alalla. Toimistomme on valittu useana vuonna peräkkäin Suomen johtavaksi kuljetusoikeustoimistoksi. 

Osaamisemme kattaa

Merikuljetukset

Merikuljetukset jaetaan matkustaja- ja tavarankuljetukseen aluksella. Tavarankuljettaminen jakautuu kappaletavaran kuljetukseen ja rahtaukseen. Kappaletavaran kuljetus perustuu yksittäisten tavaroiden kuljettamiseen. Tämä tapahtuu tavanomaisesti linjaliikenteessä. Rahtauksessa on kyse aluksen lastitilan vuokraamisesta. Tällöin kyse voi olla kokonais- tai osarahtauksesta. Avustamme mielellämme merikuljetuksiin liittyvissä asioissa - ole yhteydessä kerromme mielellämme lisää.

Tiekuljetukset

Tiekuljetukset suoritetaan rekoilla ja toimialalla puhutaan kumipyöräliikenteestä. Tällaisiin kuljetuksiin soveltuu tiekuljetussopimuslaki ("TKSL") ja kansainvälisiin kuljetuksiin CRM-konventio. Tiekuljetussopimuslaki sääntelee niin kotimaista kuin kansainvälistä kuljetusta.

Rautatiekuljetukset

Rautatiekuljetukset suoritetaan pääsääntöisesti junilla. Näihin kuljetuksiin soveltuu rautatiekuljetussopimuslaki. Henkilö -ja käsimatkatavaravahinkoihin soveltuu raideliikennelaki.

Ilmakuljetukset

Ilmakuljetukset suoritetaan pääsääntöisesti lentokoneilla. Tällaisiin kuljetuksiin soveltuu nykyisin laajalta Montrealin konventio, mikä on syrjäyttänyt Varsovan konvention. Todettakoon, että Varsovan konventiota on uudistettu säännöllisesti, mikä on johtanut tilanteeseen, että eri maissa on voimassa eri versio kyseisestä konventiosta.

Kuljetusvahingon tapahduttua pyydämme tutustumaan artikkeliimme kuinka suosittelemme toimimaan tavaravahingon tapahduttua.

Kokonaisvaltaista palvelua kuljetusoikeudessa

Kuljetusoikeuteen perustuvien toimeksiantojen menestyksellinen hoitaminen edellyttää kuljetusoikeuden erityissäännösten tuntemusta. Asiantuntijoillamme on lisäksi laajaa kuljetustoimialan käytännön tuntemus. Kuljetusoikeuden vastuu asiantuntijamme on toiminut yhtiöjuristina yhdessä huolintatoimialan suurimmista yhtiöistä.  

Käytännön osaamisemme korostuu erityisesti kuljetussopimusten sekä huolintasopimusten laatimisessa, toimialan käytöntöjen tuntemisenä sekä liiketoimintalähtöisessä neuvonnassamme. Neuvomme käytännönläheisesti erilaisissa vaativissa sopimuserimielisyystilanteissa, tavaravahinkojen vastuukysymysten ratkaisemisessa, pakotteisiin liittyvissä erityiskysymyksissä kuin tullauksen vaativissa ongelmatilanteissa. Kuljetustoiminnan kansainvälisestä luonteesta johtuen Suomen kuljetuslainsäädäntö sekä toimialalla yleisesti käytettävät sopimusehdot perustuvat joko kansainvälisiin sopimuksiin tai ulkomailla laajasti omaksuttuihin toimialan yleisiin ehtoihin.

Kuinka kuljetusoikeuden asiantuntijamme palvelevat

Toimistomme merioikeus- ja kuljetusoikeusryhmä julkaisee säännöllisesti artikkeleita ajankohtaisista aiheista. 

Kuljetusoikeusryhmämme on kirjoittanut mm. artikkeleita lainsäädännön muutoksista, joita on tehty väylämaksulakiin, ehdotetuista uudistuksista Suomen kaksikäyttötuotteiden vientivalvontalakiin, ehdotetuista muutoksista rautatieliikennelakiin sekä siitä, miten ryhmämme on tukeneet menestyksekkäästi asiakkaidemme asioita Vakuutuslautakunnassa laatimalla asiantuntijalausuntoja, jotka ovat tukeneet asiakkaidemme tekemiä korvauspäätöksiä.

Avustamme ja edustamme säännöllisesti päämiehiämme kuljetusvahinkoihin liittyvissä oikeudellisissa toimeksiannoissa tuomioistuimissa, välitysmenettelyissä sekä korvausten regressoinneissa.

Tämän lisäksi laadimme selvityksiä ja muistioita kuljetuslainsäädännön tulkintaan liittyvissä kysymyksissä. Selvitämme tehokkaasti, asiantuntevasti sekä kustannustehokkaasti vaativia vastuu- ja tavaravakuutuksiin liittyviä vastuukysymyksiä. Kuljetusoikeus, merioikeus, huolinta ja vakuutusoikeus ovat asiantuntijoidemme erikoisosaamista.

Merikuljetuksista

Yleistietona kerrottakoon, että yli 90 prosenttia Suomen viennistä ja yli 70 prosenttia tuonnista kulkee meriteitse.

Merikuljetukset kuuluvat Suomen merilain (674/1994, muutoksineen) sääntelyn piiriin. Merilaki sisältää määräyksiä muun muassa kappaletavarankuljetuksesta, alusten vuokrauksesta, alusten kansallisuudesta, varustamoiden vastuusta, yhteentörmäyksistä, meripelastuksesta sekä meripantista. 

Pohjoismaiden merilait ovat periaatteessa samankaltaisia, koska ne kaikki on laadittu yhteisenä pohjoismaisena lainsäädäntötyönä.

Tiekuljetuksista

Tiekuljetuksia sääntelee Suomessa pääasiassa tiekuljetussopimuslaki (345/1979, muutoksineeni) "TKSL".

Suomen tiekuljetussopimuslaki perustuu kansainvälisen tavarankuljetussopimuksen yleissopimukseen (CMR-sopimus). Suomen tiekuljetussopimuslaissa on kuitenkin joitain poikkeavia määräyksiä koskien kotimaista kuljetusta. Tiekuljetussopimuslain määräykset ovat pakottavaa oikeutta.

Huolintaliiketoiminnasta

Suomessa huolintaliiketoimintaa ei säännellä erityislailla. Sen sijaan huolintaliiketoiminnassa sovelletaan yleisesti alan omia yleisiä ehtoja sopimusehtoina. Tällaisia ehtoja ovat Pohjoismaisen Speditööriliiton yleiset määräykset, jotka tunnetaan PSYM ehtoina. Viimeisin ehtokokonaisuus on PSYM 2015.

Oikeudenkäynnit meriasioissa

Merioikeuteen liittyvät asiat käsitellään yleensä merioikeudessa. Tällaisia asioita ovat muun muassa aluksiin, merikuljetuksiin ja merenkulkuun liittyvät riita-, öljyvahinko- ja pelastustoimiin liittyvät tapahtumat.

Merioikeudessa käsitellään lisäksi rikosasioita, joissa syyte perustuu merilain säännöksiin tai alusten yhteen törmäämisen ehkäisemisen kansain-välisiin säännöstöihin. Merilain-säädäntö perustuu laajalti kansain-välisiin konventioihin ja sääntöihin.


Avustaminen meriselityksen antamisessa

Aluksen päällikkö on oikeutettu antaman meriselityksen meri-oikeudessa. Se annetaan meri-oikeudelle, kun alus on törmännyt toiseen alukseen, ajanut karille tai kun aluksen käytön yhteydessä on aiheutunut alukselle tai sen ulkopuolella olleelle omaisuudelle huomattavaa vahinkoa. Muita merioikeuden toimivaltaan kuuluvia asioita ovat merenkulkuonnetto-muudesta aiheutuvat hylkyä koskevat asiat, vaarallisten ja haitallisten aineiden aiheuttamaa vahinkoa koskevat asiat sekä aluksen polttoaineen aiheuttamaa vahinkoa koskevat asiat.

Erityisosaamisemme merioikeusasioissa

Edustamme säännöllisesti oikeudessa päämiehiämme ja turvaamme heidän oikeutensa. Lisäksi avustamme kuljetusvahinkojen ja rahtaus-sopimusten laadinnassa. Tämä lisäksi laadimme oikeudellisia selvityksiä yksittäisissä erityiskysymyksissä. Alusten kelpoisuusvaatimusten selvit-tämisiä suoritamme asiantuntijuudella.

Merioikeuden osaamisestamme

Merioikeuden asiantuntijamme neuvottelevat ja laativat säännöllisesti rahtaussopimuksia, aluksen kauppasopimuksia sekä tavarankuljetussopimuksia. Milloin merioikeuteen liittyviä kaupallisia tai merioikeudellisia riitoja syntyy, riitojen ratkaisijamme avustavat sekä tuomioistuimissa että kotimaisissa kuin kansainvälisissä välitysmenettelyissä asiakkaitamme. Palvelumme kattavat merenkulkualan kuin huolinta-alan työoikeudelliset kysymykset sekä ammattiliittojen saartoihin liittyvät toimeksiannot.

Varustamoiden avustaminen

Avustamme ja neuvomme varustamotoiminnassa, logistiikassa, vakuutusalan tai meriteollisuuden parissa toimivia yrityksiä. Kun on tarve korkealaatuiselle meri- ja logistiikkasektorin oikeudelliselle erikoisosaamiselle, asiantuntijoiltamme löytyy ratkaisu ja suositus juuri teidän ongelmaanne.

Laaja kansainvälinen verkostomme on asiakkaidemme käytettävissä. Siksi pystymme tarjoamaan aina ensiluokkaista ja luotettavaa palvelua ajasta ja paikasta riippumatta.